Mi a kineziológia?

Egy képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő módszer pedagógiai és pszichológiai elemekkel kiegészítve, egyes rendszere természetgyógyászati elemeket is tartalmaz.

Alapja az izomtesztelés, amely biofeedback-ként szolgál. A kiegyensúlyozott energiaáramlás útjában álló akadályok feloldását célozza, beindítva a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

A kineziológia lehetővé teszi, hogy tudatos emlékezés nélkül felderítsük azokat a múltbeli eseményeket, amelyek a jelenlegi problémát okozzák. MINDEN ÁTÉLT FÉLELEM, FÁJDALOM, FÁJDALOMTÓL VALÓ FÉLELEM ENERGIABLOKKOKAT HOZ LÉTRE A TESTBEN! Az izomteszteléssel megtalálhatjuk ezeket a múltban elszenvedett negatív érzelmek által kiváltott elakadásokat, és feloldjuk ezeket az energetikai blokkokat. Ha csak a jelenben dolgoznánk, akkor a korrekció hatása a következő stresszig tartana. Ezért kell, hogy múltbeli ok is oldásra kerüljön.

Oldás során nem gyógyítunk, hanem érzelmi, fizikai, neurológiai blokkokat oldunk fel, melyek következtében beindulnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai.

A kineziológia az egész személyre figyel, mind érzelmi és mind fizikai állapotára. Emellett figyelembe veszi a személy táplálkozási szokásait is. Mindegyik terület szorosan összefügg a többivel, és ha az egyik területen valamilyen probléma jelentkezik az egészen máshol is okozhat panaszokat. Ha csak egy területre fókuszálunk, a problémát nem oldjuk meg teljesen és az nagy valószínűséggel újra jelentkezni fog.

Az ember akkor egészséges, ha mind a három oldal egyensúlyban van.

Ez a három oldal:

  • strukturális terület/ testünk vázrendszere
  • érzelmi terület/lelki hátterünk
  • biokémiai összetevők

A cél az embert kezelni, nem a betegséget.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a kineziológiai kezelés az érintésen alapul, közvetlen kapcsolatba kerülünk a másik embert körülvevő energiamezővel. Az izomtesztelés segítségével rácsatlakozhatunk a test kommunikációs rendszerére, információkat gyűjthetünk, ennek alapján cselekedhetünk. Az egyensúly hiányát helyreállíthatjuk a gyenge izmokat megerősítve illetve az alacsony energiaszintet megnövelve különböző technikákkal, mint például a túlterhelés levezetés, energiafeltöltés, auratisztítás. A cél a test energetikai egyensúlyának helyreállítása.

Történeti háttere/Kineziológiai ágak

Alkalmazott kineziológia

Dr. George Goodheart, egy amerikai csontkovács 1964-ben felfedezte, hogy nem mindig a görcsös, feszülő izom felelős a fájdalomért, hanem annak ellenpárja. Minden izomhoz tartozik egy másik izom illetve izomcsoport. Bármilyen izommunka következtében együttes mozgást hajtanak végre, az egyik megfeszül a másik ellazul Megfigyelte, hogy a görcsös izom kezelésével a másik izom tónus nélkül marad, nincs ellentartó erő, így visszaáll a görcsös állapot. Megállapította, hogy gyenge izmot kell aktiválni, és a speciális izmokhoz reflexzónákat, neurovascularis reflexpontokat és neurolimphatikus reflexrendszert rendelt hozzá.

Az általa kifejlesztett rendszert alkalmazott kineziológiának nevezte el.

Touch for Health

Az ő koncepciójából kiindulva állította össze Dr.John Thie kiropraktikus a Touch for Health kineziológiai rendszert. A 14 fő izomhoz hozzárendelt egy meridiánt, a neurolimphatikus reflexzónákat és a neurovaskuláris reflexpontokat. Ezzel az alternatív gyógyászati módszerrel korrigálni lehet az egyes izmok működését, a test energiaszintjét, és helyreállítható az energetikai kiegyensúlyozatlanság.

A Touch for Health tartalmaz különböző kiropraktikai, naturopathiai, osteopathiai és a hagyományos kínai gyógyászati elemeket is.

Three in One/One Brain kineziológia

Kidolgozói: Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candance Callaway. A módszer gerince a viselkedési barométer,amelynek segítségével egyszerre három szinten állapítható meg a vizsgált személy érzelmi állapota a jelenben és a múltban egyaránt.

A módszer segítségével minden szinten (tudatos, tudatalatti, testi) elérhető a kiegyensúlyozott állapot, különösen hatékony az érzelmi stressz oldásában.

Segítséget nyújt abban, hogy legyűrjük a minket ért negatív hatásokat, amelyeket a múltban elfogadott vélemények és kritikák váltottak ki bennünk. Életünkben átélt fájdalmas tapasztalások, lelki félelmek rendszerint energiablokkokat okoznak a testben, ezeket oldjuk fel a kezelés során a módszer megfelelő korrekciós technikájával. Korregresszió során oldjuk az érzelmi stresszt, ezzel megoldjuk a jelenlegi problémát is. Fontos része a rendszernek a alkatfunkció analízis.

A One Brain kineziológia (Egységes Agy) azon a koncepción alapul, hogy agyunk két féltekéje együttes, összerendezett működése a feltétele annak, hogy egészséges, boldog és harmonikus egyének lehessünk. Stressz hatás alatt a két agyfélteke nem tud összehangoltan működni, a bal agyféltekénk átkapcsol a „üss vagy fuss” üzemmódra, ilyenkor nincs tudatos agyműködés. Az izomtesztelés során tulajdonképpen azt vizsgáljuk, hogy a két agyfélteke összhangban van e. Az agyintegráció akkor áll fenn, ha mindkét agyfélteke azonos időben, teljes hatékonysággal tud dolgozni. A két oldalnak össze kell dolgoznia bármilyen hétköznapú tevékenységünk végzése érdekében. Az immunrendszer is jobban dolgozik ha az agy optimális hatásfokon működik.

Edukineziológia

Kidolgozója Dr.Paul Dennison. Felfedezte és kiterjesztette a laterális újraprogramozást, amely egy újraprogramozási folyamat a test és az agy számára, és ez a folyamat keresztmozgás kombinációk alkalmazásával érhető el. Cél a mozgásintegráció segítése a két agyfélteke között. Ez a kineziológiai módszer fejleszti az egyén információ-feldolgozási illetve emlékezési képességeit, ezáltal könnyebben tanul, segíti a koncentrációs problémák, figyelemzavar rendezését. Az Edukineziológia a test és az agy, az agyféltekék és az agy egyéb dimenzióinak összehangolására, a látás és hallás energetikai kiegyensúlyozására, az agyféltekék és a mozgás integrációjának fejlesztésére fókuszál.

Hyperton-X

Frank Mahoney fejlesztette ki. Egy hipertóniás feszült izom zavart okoz a központi idegrendszerben és korlátozottá válik az agy képessége a szenzoros információk , olvasott, írott, verbális kifejezések, érintések, mozgások feldolgozására. A módszer segítségével megszüntethető a hipertónia, így javulás érhető el az agy és a test teljesítőképességében.

Viselkedés kineziológia

Dr. John Diamond két könyvet jelentetett meg a módszeréről: A tested nem hazudik, Az érzelmek gyógyító ereje. Kifejti, hogy bizonyos környezeti hatások (színek, illatok, képek, szimbólumok, hangok) milyen erősítő illetve gyengítő hatással vannak az emberi testre. Az érzelmeket meridiánokhoz rendelte.

Health kineziológia

Dr. Jimmy Scott kutatási körébe tartozott a pszichológiai és környezeti stresszek korrekciója,allergiák és táplálkozási hiányosságok kezelése. Terápiájának lényege, hogy pácienseinek összeállított egy egyéni étrendből és mozgásgyakorlatokból álló otthon alkalmazandó programot, hogy így is segítse a sikeres életmódváltást.

 Pszichokineziológia

Luise Williams amerikai természetgyógyász nevéhez fűződik. Az alapgondolata, hogy az lelki ingerekre, képekre, mondatokra,történésekre reagálna, mint egy „hazugságvizsgáló” úgy hatnak. Elmélete:a legtöbb krónikus, gyakori esetben akut betegségeknek lelki oka van, amelyet megoldatlan lelki konfliktusnak (M.L.K.)hívunk. Ezek a traumák el vannak raktározva, mint egy heg nyugszanak az agy egyes területein. Elképzelhető, hogy egy M.L.K. azon az agyi területen, ahol helyileg nyugszik, stresszt vérkeringési panaszokat is okozhat. Amennyiben ez a terület egy szerv pl.: máj irányító központja, így a máj funkciós zavaraihoz vezethet, amely csak oldás útján gyógyítható.

Hogyan segít a kineziológia?

Egészen 6 éves korunkig ki vagyunk szolgáltatva szüleink, nagyszüleink, tanáraink hiedelmeinek. Azt hittük el, amit ők hittek. Ők óvtak, védtek, „neveltek” minket, és azt mondták ezt szeretetből teszik. És így is volt. Szerettek bennünket, de közben megfertőztek minket a tudatlanságukkal és az előítéleteikkel. Ki voltunk nekik szolgáltatva, az volt a törvény, amit ők mondtak. Hogyan is mertük volna megkérdőjelezni? Azáltal, hogy szerettek minket, elvárták, hogy úgy viselkedjünk, ahogyan ők azt elképzelik. Elvárták, hogy a szeretet nevében mi tökéletesek legyünk. De sikerült ez valaha is valamelyikünknek?

Mialatt felnőttünk, elkerülhetetlen volt a sok megbánás és bűntudat, a sok szégyen és harag és a sok fájdalmas tapasztalás. Nem tanítottak meg minket, hogyan kezeljük a rossz érzéseinket, mint az aggodalom vagy a bánat. A rossz érzések maradtak, a jó érzések, mint a lelkesedés és önbizalom eltűntek a gyermekéveinkkel együtt.

Megtanultuk, hogyan kell félni és haragudni, hisz ha szüleinknél ez volt a „helyes viselkedési mód”; miért ne viselkednénk mi is pontosan ugyanígy? Megtanultuk, hogyan kell túlélni.

Úgy éreztük, NINCS VÁLASZTÁSUNK – kivéve az ellenállást. Hagytuk, hogy ezek az ártó szokások, viselkedésformák és hozzáállások beférkőzzenek és bent ragadjanak a hitrendszerünkben. Eredményeként úgy nőttünk fel, hogy azt éreztük, hogy „valami nem OkÉ velünk”. ÉS TÉNYLEG! El lettünk rontva. Cipeljük magunkban generációról generációra az ősi tapasztalatot, ami sohasem hozott még boldogságot és önkibontakozást.

A Three in One kineziológia segítségével be tudjuk azonosítani és kitörölni a múlt fájó emlékeit, amik korlátoznak minket a jelenben. A korregresszió során feltárjuk a jelenbeli problémával kapcsolatban a múltbéli okokat, eseményeket, amelyek valamilyen analógiát mutatnak a MOST-ban fennálló problémával. A kitesztelt korrekciók elvégzése után az ok megszűnésével a jelenlegi probléma is orvosolható. A kineziológiai munka célja, hogy minél többet visszanyerjünk saját tekintélyünkből és annak belső energiájából. Visszakapjuk a VÁLASZTÁS SZABADSÁGÁT!.

A Three in One Concepts a TEST, a TUDAT és a LÉLEK összekapcsolódását jelenti. Mikor ezt a három összetevőt összefogjuk, eléggé bátrak és magabiztosak leszünk ahhoz, hogy életünket jobbá tegyük és ezáltal jobb emberekké válhassunk.