A stressz és a szem

„A szem a lélek tükre” – tartja a mondás. Az éppen aktuális lelkiállapotunk kiolvashatók a szemeinkből, azaz a szem nem hazudik. Információt adhat arról, hogy éppen milyen fokú stresszhelyzetben vagyunk. A kineziológiában stresszfokozatot különböztetünk meg.

 

Elsőfokú stressz

A sokk pillanatában, amikor az elsődleges parancs életbe lép-ÜSS vagy Fuss!- a vér az izmokba tódul, hogy működhessenek. Ugyanez játszódik le az agyban, a vérkeringés visszahúzódik a túlélő mechanizmusba. Ilyenkor a tudatos gondolkodás minimális szintre csökken.

Mivel nincs normális vérkeringés, a bőr pórusai bezáródnak, kinyomják azok olajtartalmát. A könnycsatornák is lezárnak. Ennek hatása; száraz szempár, merev tekintet, fényes bőr.

Agyunk tompa, határozottan nem vagyunk egyensúlyban.

Ebben az állapotban segíthet egy pohár hideg víz, egy séta a hideg levegőn, illetve az alvás.

Másodfokú stressz

Ha a stressz órákon keresztül fennáll, akkor bizonyos kémiai változások jönnek létre a testben. Az érzékenyebb struktúrájú szemizom összezsugorodik, nem képes tartani a szemgolyót, így az egyik szem alatt kilátszik a fehérje. Erre a szemre ilyenkor kiesik a perifériás látás. Ugyanez történik a másik szemizommal ha a stressz nincs feloldva. Ennek a felfelé történő szintelfordulásnak a szakmai neve a függőleges kancsalság. Mivel ilyenkor nincs mélység érzékelés, kiemelten óvatosan kell eljárni bizonyos tevékenységeknél, mint például az autóvezetés.

Ebben az állapotban jót tesz a meleg víz, tea, meleg fürdő.

Harmadfokú stressz

Ha a stressz hosszú ideje fennáll, ha fizikai, érzelmi vagy mentális területen jelentkezett megoldatlan problémák már tartós ideje mutatkozik, akkor ez a stresszfokozat jelentkezik. Itt már mindkét szemizom képtelen normális funkcióját elvégezni, szemfehérje mutatkozik mindkét szem alatt. Ahhoz, hogy valaki ebbe a stresszfokozatba kerüljön, át kellett mennie az első két stresszállapoton.

Ebben az állapotban csak az oldás segíthet.

A szemeink működése azt tükrözi, hogyan látjuk az életet, és az élethez fűződő viszonyunkat. Mindkét szemnek megvan a saját lényegi mondanivalója. A bal szem a belső, érzelmi ént képviseli, míg a jobb szem racionálisan kezeli a helyzeteket.

A szembetegségek is többnyire pszichoszomatikus jellegűek és arra utalnak, hogy nem akarjuk meglátni azokat a dolgokat, amelyek megkérdőjelezik az igazságról alkotott fogalmainkat. A stressz által okozott szembetegségek belső konfliktusokra utalhatnak, amelyeket egyénileg kell felderítenünk. Először magunkba kell néznünk, és fel kell ismernünk a kiváltó okokat, ami összefügg világképünkkel és életvezetési stílusunkkal.

A motiváló kineziológián belül segíthetek neked mind a három stresszfokozat kezelésében.

Forrás: Szakma eszközei /Gordon Stokes