Az allergia lelki háttere

Manapság egyre többen allergiásak valamilyen dologra, ami többnyire közömbös az emberi szervezet számára. Az allergia nem más, mint az immunrendszer tévedése, ártalmatlan anyagokat minősít veszélyes betolakodóknak.

A betegség kialakulása: a szervezet az első találkozáskor antigénként reagál az adott anyagra, ezért antitesteket kezd el termelni. A következő találkozáskor -mivel az antitestek segítségével képes azonnal felismerni ezt az anyagot – hevesen és agresszívan reagálva elutasítja. Vélhetően valakivel vagy valamivel szemben ellenszenvet vagy agresszivitást élünk meg, amelyek ilyen testi tünetként jelenik meg és kerül felszínre.

Mire vagyunk allergiásak? Mi az, ami bennünk ezt a heves reakciót elindította? Mi készteti a testünket ilyen erős érzelmi válaszreakcióra?

Ezek mind a mentálisan megszüntettet érzelmek felszabadításai. Ha valamit megpróbálunk tudatosan vagy tudat alatt nem észrevenni, esetleg kitörölni, az ily módon tör utat magának, a testünk beszél helyette.

Az allergia általában mély intoleranciát, türelmetlenséget jelez, néha az életben való teljes részvételtől való félelmet tükrözi, esetleg arról tanúskodik, hogy meg kellene szabadulnunk a minket támogató érzelmi mankóktól, mert így megtanulunk a saját lábunkon megállni. Az allergiás ember azt gondolja magáról, hogy nincs harmóniában saját személyes értékeivel. Fel szeretné hívni magára a figyelmet, szeretné ha rá figyelnének. Vajon arra használjuk az allergiát, hogy szeretet vívjunk ki magunknak? Lehetséges. Mindenesetre egy biztos, azért vagyunk allergiásak, mert nem fogadjuk el énünk egy részét, és a tudat alatti ellenállás önmagunkkal szemben igen erős.

Az élelmiszer-allergia előzménye egy helyzet, amelyben nemet kellett mondanunk valamire, amit nagyon szerettünk, így vele szemben allergia alakul ki. Az allergia jelentheti még az újtól, a kalandoktól való félelmet, az élettel szembeni bizalmatlanságot. A beteg úgy érzi, hogy meg kell vonnia magától az újdonság örömét. Ki vagy mi az, ami ilyen nagy félelemmel tölt el bennünket? Mi az a dolog amitől ennyire idegenkedünk?

Az allergiát mindig valamilyen frusztráció, ingerlékenység, szorongás okozza. A kineziológia oldás során ezeket az érzelmeket képesek vagyunk pozitív érzelmekké alakítani. Ha megszűnik a kiváltó ok, vele együtt az allergia is eltűnik. A Motiváló Kineziológia ebben is segítséget tud nyújtani.

Forrás: Jacques Martel / Lelki eredetű betegségek lexikona